+359 52 677 112 press@mu-varna.bg

Университетското издателство МУ-Варна отпечата книгата „Диалог между родител и лекар с грижа за детските бъбреци“

Университетско издателство МУ-Варна отпечата монографията на доц. д-р Димитричка Близнакова, озаглавена „Диалог между родител и лекар с грижа за детските бъбреци“. Книгата представя в детайли особеностите и физиологията на отделителната система в детска възраст. В общата ѝ част е отделено специално внимание на оценката на симптомите при заболявания на отделителната система и лабораторните изследвания, чрез които се диагностицират с точност аномалии и болести в тази област на медицината.

В клиничната  част на книгата са представени вродените аномалии на отделителната система, инфекциите на пикочните пътища, особеностите на бъбречнокаменната болест, функционалните нарушения на микцията, гломерулонефритите, спешните състояния в детската нефрология, острата бъбречна недостатъчност, хроничното бъбречно заболяване, бъбречната увреда при затлъстяване. Отделено е специално внимание на режима на хранене и физическа активност, препоръчван на бъбречноболни деца, както и на специфични терапевтични подходи.

Монографията завършва с практическа част, в която са поместени избрани въпроси и отговори за добра педиатрична нефрологична практика и са предложени съвети за родителите  на бъбречноболните деца.

Книгата може да бъде закупена в книжарниците на Университетско издателство МУ-Варна, както и в електронния му магазин, където можете да видите пълното и съдържание.